Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Karma, díky za fundovaný rozbor.

Jenom s jednou věcí tak docela nesouhlasím . Píšete, že strany nemají důvod se přít a zdržovat.. Souhlasím, strany ne, ale je tam jedno hnutí, které nejen, že bude zdržovat, ale bude snahu o rychlé vyřešení dokonce sabotovat.

A to nemluvím o prezidentovi, který je schopný říct, že se spletl, a volby přesune na květen.;-);-D

5 6
možnosti
PG

A co by z te sabotaze meli? Povidejte, to mne vazne zajima.

1 1
možnosti

Zdůvodnění vhodnosti načasování nálezu je nesmyslné. Kdykoli dříve by to bylo lepší než až na začátku volebního roku. Za těchto okolností lze těžko vyvracet přesvědčení mnohých o politickém aktivismu Ústavního soudu. Zákon již jednou prošel přezkumem Ústavního soudu, načež byl upraven a bez problémů proběhly čtvery parlamentní volby, nebylo tedy žádného důvodu zákon měnit takto na poslední chvíli a nelze očekávat jeho smysluplnou novelizaci v časovém presu. Jsem přesvědčen, že nová úprava volebního zákona vydrží kratší dobu než ta stávající.

6 10
možnosti
RK

Proč je to nesmyslné? Jaká by byla legitimita vlády vzešlé ze zákona, který byl označen za neústavní? Jinak novela zákona splňující v hlavních bodech nález ÚS leží ve sněmovně od 2019. Vláda k němu dala hlasy ministrů za ANO zamítavé stanovisko. ČSSD neutrální.

7 2
možnosti
JZ

Zajímavé a zasloužená karma R^:-)

8 1
možnosti
JK

Neslyšel jsem nikoho obhajovat současný volební systém jako transparentní a spravedlivý. Spíš se ho někteří snaží obhájit tak, že určitá nespravedlnost je vyvážena vládní stabilitou, jakýmsi silnějším vládním mandátem.

Myslím, že tahle víra ve spravedlivého rozhodného vůdce, proti rozhádanosti více vládnoucích stran, je dost nebezpečná. Vidím v tom temný pozůstatek komunistické totality, kdy heslo "mír a klid na práci" se zažralo hluboko do podvědomí a je to i nakažlivé do další generace. Přitom je jasné, že pouze víření nápadů a názorů a jejich vzájemná konfrontace a interakce vede k pokroku. Osamoceného vynálezce zavřeného před vším z vnějšku málokdy něco nového napadne i když má nevyšší IQ na světě. Nebojme se názorové konfrontace politických stran, pokud je věcná a ne osobní. Výsledkem konfrontace je posun vpřed a volba nevhodnější varianty. Jsem celkem rád, když vidím, že nastupuje generace, která už umí daleko lépe zvládat tu věcnou konfrontace názorů, nebojí se jí, dokáží naslouchat a uznat správnou argumentaci.

I když nejsem právník, tuším, že každé slovo z rozhodnutí Ústavního soudu má svoji právní rovinu a bude právníky rozebíráno. Pro mě však stačí ta argumentace, jakou jste zvolil zde a uznávám, že je to dost přesvědčivé. Jen ta obhajoba termínu vyhlášení je trochu umělá a je v tom hodně spekulací, co by se mohlo stát. Tohle nemůže nikdo vědět a téměř jistě by to bylo jinak, protože z praxe víme, že naše představivost je značně omezena našimi znalostmi a vždy se do dění vnutí něco, o čem jsme před tím neměli ani tušení.

2 2
možnosti
RK

Představte si, že by ústavní soud rozhodl před dvěma lety. Já bych byl jeden z těch, který by říkal, že tato vláda není legitimní. Takto mohla relativně v klidu vládnout skoro celé volební období a byla za legitimní považovaná a tohle jí nebylo předhazováno. Navíc poslanci dostali na nápravu dost času. Řekl bych, že zvolení termínu vyhlášení bylo dost citlivé.

4 0
možnosti
RK

Mám stejný názor. Bohužel to ústavní soud nemůže říct nahlas, že to nechal tři roky u ledu, aby nepodkopával tuhle vládu. Bohužel, ani jednoho z vykřikujících expertů tohle logické vysvětlení nenapadlo.

Přiznám se, že kdyby ÚS takto rozhodl před dvěma lety, byl bych jedním z těch, který by křičel, že je vláda nelegitimní. Z tohoto pohledu časování chápu.

Vám karmaR^

4 3
možnosti

Proč by tím měla být podkopávána vláda? Ne její mandát by to vůbec žádný vliv nemělo.

1 1
možnosti
MK

Pěkně vysvětlené. Ale stejně se najdou voliči (obzvláště u některých stran), kteří to nepochopí. A ztrátu mandátů, které jim nepatří, nebudou považovat za spravedlnost, ale za loupež.

8 2
možnosti
PG

Vy znate nekoho, kdo to povazuje za loupez?

1 0
možnosti