Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hezký článek. Jenom dodám, že pan Kindl píše logický závěr. Tam kde nejste v koncentraci dalších osob, by se rouška měla sundat. Už jenom kvůli delší životnosti. Sám jste napsal riziko zvlhnutí materiálu, což vlastně je neustálé nošení roušky i v místech, kde to není nutné. Když si člověk potřebuje odkašlat, tak je mimo nakašlat si do roušky, jestliže v dalších hygienických pokynech odborníci radí kašlat do předloktí.

Jsem velice zvědavý na příchod jara. Já sám už cítím prach, který mě neustále lechtá. Jak rozlišíte suchý kašel z alergie a jak z covidu?

2 0
možnosti
Foto

Všichni musí nosit roušky. Každý den, i když je karanténa chodím s manželkou na procházky cca. 2 km do lesa mimo město, kde si roušku sundám.Procházel jsem sídlištěm, kde nebyl ani zatoulaný pes, ale za bukem číhala . Policie ČR. argumenty jsem to uhádl Hned jsem obešel lékárny a všude mě vítala cedule s nápisem: „Respirátory, roušky, gumové rukavice a teploměry nemáme.“ Desinfekci jsme si vyrobil s manželkou s Whisky, alpy, s trochou tekutého mýdla O našem zdraví, životě, osobní svobodě rozhoduje zmatená, psychicky labilní a trestně stíhaná osoba. To by Orwell nevymyslel.

6 2
možnosti
Foto

Vy jste až chorobně posedlý nenávistí vůči premiérovi a to vám zatemňuje mozek.

1 2
možnosti
Foto

Rouška je potřebná v uzavřených prostorách, na nákupech, v hromadné dopravě, všude tam, kde se shromažďuje větší počet lidí. Pokud se jdete projít do parku nebo do lesa, jedete na cyklistickou vyjížďku, jedete sami nebo s rodinou v autě, pracujete venku, může být naopak nebezpečná. Vydýchané bakterie, viry, hleny a nečistoty se v roušce zachytí a vy je vdechujete zpátky. Je to, jako byste se vysmrkala do kapesníku a pak ho celý den nosila připlácnutý na obličeji.

3 0
možnosti
Foto

A víte jak vám v zamořeném prostředí se zvýší imunita. Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

0 0
možnosti

Nošení roušky má určitě svůj význam v prostředí, kde se vyskytuje větší množství lidí (např. v obchodech, nebo na rušné ulici). Smysl už to nemá, když je člověk někde v lese a za dvě hodiny tam potká tři lidi (pak ji podle mne stačí nasadit jen pár metrů před a po vzájemném míjení). Co jsem moc nepobral, jsou rady, že když doma roušku sundáváme, nemáme se jí dotýkat zepředu. Přitom je nabíledni, že pokud nás rouška n e c h r á n í a my jsme do ní od neznámého dárce "nalapali" koronavirus, nejspíš jsme ho už dávno vdechli, takže přehnaná opatrnost se sundáváním roušky se jeví jako poněkud směšná.

2 0
možnosti

Rouškuju protože musím, vrátila jsem se před 9 dny z Austrálie, kde nikdo roušku nenosí a přesto mají 4000 případů na 24 milionů obyvatel, ale od začátku se všude apelovalo, ať si lidé myjí ruce, dezinfekce byla prakticky všude a to hlavní, apel ať nenavštěvují ohrožené skupiny!!! Takže hlavně že u nás jak ovce v rouškách a přitom jsme nedokázali ochránit ty nejslabší v domovech důchodců a samozřejmě personál, kdyby ty zbytečné roušky, které nosí řidiči samotní v autech, běžci v lese a podobně měli tito lidé, kteří je skutečně potřebovali.

2 1
možnosti

Jak poznáte že nemáte navštěvovat někoho kdo má virus a nemá příznaky...

0 0
možnosti

S tím kýcháním a kašláním do lokte nesouhlasím, neboť jednak budu mít nevzhledně zaprskaný svetr, bundu, kabát či jiný svrchní oděv, a zejména po zaschnutí se zde objeví nevzhledné fleky zaschlých slin, které budu působit odpudivě. A navíc ty všeliké vypsklé viry a bakterie se mohou odrazit a dostat se nám zpět na povrch obličeje, či dokonce při zpětném nádechu opět zpátky do dýchacích cest.

Ještě tak bych souhlasil s tím, že by to bylo možné, kdyby ten loket byl cizí, nějakého kolemjdoucího, kdy bych si hygienicky neznečistil zaprskáním vlastní oděv. Proto raději prskám a kýchám do otevřeného prostoru, kdy se ty viry a bakterie v tom ovzduší rozlétnou do dálky a všech možných stran a jejich koncentrace je tak řidší.

0 0
možnosti

Dost primitivní provokace.Rv

1 0
možnosti

P12e20t53r 63S26k66á88l97a

31. 3. 2020 8:51

Roušky ano. Tam, kde jsem v kontaktu s větším množstvím lidí nepochybně. Může mi ale někdo vysvětlit, proč si máme brát s manželkou roušku na cestu autem poté, co jsme spolu zavřeni v bytě celý den bez roušky?

4 0
možnosti

já mám dojem, že se to nějak "ztratilo v překladu". nikdo neměl na mysli manžele v autě, ale třeba partu zedníků v dodávce

1 0
možnosti

:-).........Dobře napsáno, souhlas! R^R^R^

1 0
možnosti

Dík za rozumný článek. Myslím, že je opravdu nutné používat zdravý rozum a udělat si reálný obrázek o novinářích a odbornících. Jestliže nějaký odborník WHO píše "kašlat a kýchnout do lokte nebo do paže", mělo by být rozumnému člověku jasné, k jakému kulturnímu okruhu své sdělení směřuje (asi to nebudou státy, kde je běžné a dostupné používat kapesník). Novináři ale už dávno nejsou placeni podle toho jak pravdivé, důležité a rychlé informace lidem přinesou.

1 0
možnosti
Foto

Dlouhý rozbor je sice fajn, ale v zásadě je to jednoduché. Čistá rouška nás svou barierou mírně odděluje od okolního světa a ponechává "naše" (ať oblíbené nebo neoblíbené) mikroorganismy z větší části na naší straně bariéry.

Špinavá rouška škodí nositeli i jeho okolí víc, než kdyby neměl nic.

Za mne je to nařízení tedy velmi sporné, alespoň u "civilních" osob. Jeho význam vidím hodně v tom, že s rouškou jsme si prostě více vědomí neobvyklosti a závažnosti situace a dáváme si větší pozor.

Jiné je to samozřejmě v místech s vyšší koncetrací rizika. Ale tam si s péčí o roušky dokáží poradit.

4 0
možnosti

Jano, vy jste "uhodila hrebik na hlavicku" : "Spinava rouska skodi nositeli i jeho okoli vic, nez kdyby nemel nic". V radiu v zemi kde ziji a kde se rousky nenosi, byly dotazy a jedna pani se ptala, proc se nezavedou povinne rousky jako v nekterych zemich. Odpovidajici epidemiolog na to odvetil, ze pokud by se dalo zajistit dostatek jednorazovych rousek pro cele obyvatelstvo (zatim absolutne nemozne) a obyvatelstvo je spravne pouzivalo -maximalne 3 hodiny pri pobytu mezi lidmi, pak bezpecne zlikvidovat a na pristi pobyt mezi lidmi nasadit novou. Kdyby vsichni toto prisne dodrzovali (jako na priklad lidi ve vychodni Azii), tak by to byl velky prinos pro zvladani nakazy. Podle epidemiologa sice i podomacku usite textilni rousky maji svuj vyznam, ale jenom za podminky maximalniho pouziti najednou 2 hodiny, pak vymenit za jinou, tu pouzitou poradne sterilizovat (napriklad vypranim v horke vode a vyzehlenim), a nechat " odpocinout" (v ramci moznosti vystavit primemu slunecnimu svitu) par hodin pred dalsim pouzitim. Kdo ale z pouzivatelu podomacku usitych rousek toto poctive praktikuje?.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS