Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak provést své geo-sledování, které si my občané po odeznění Covidu vypneme

Jedině super-rychlé automatické trasování odhalí většinu infekčních včas. Vyžaduje preventivní automatické sledování, které státu nechceme svěřit. Je ale způsob nakrmení sledovacího vlka, při němž koza soukromí zůstane celá.

Kudy dál po lock-downu? Jak po uvolnění opatření udržet nízký počet nákaz? Nákaza se bude znovu šířit. Jedinou alternativou drahých plošných restrikcí naslepo pro všechny jsou individuální restrikce soustředěné jen na nakažené a možné nakažené. V ČR známo jako „chytrá karanténa“, ovšem nerealizovaná. Jejím předpokladem je automatizace, zahrnující preventivní sledování všech a samočinné zpětné i dopředné trasování z již nasbíraných míst a kontaktů u nově infekčního jedince.

Tak postupuje Jižní Korea a nemá skoro žádné nové nakažené. Oproti ní v ČR máme snahu o  provedení sledování a trasování, které respektuje soukromí. Aplikací eRouška snímáme vzájemnou blízkost s jinými osobami, používá ji ale zatím málo osob. Tento článek se zabývá metodou jak podobně provádět geo-lokační sledování po vnitřních prostorech (místnosti, kanceláře, provozovny, vozy dopravy apod.), opět s respektem k soukromí a především se zcela transparentním způsobem odstranění takového sledování po odeznění epidemie, zřejmě po vakcinaci někdy během léta 2021.

Žalostný stav vývoje Covidu za srpen–listopad v Česku vychází dle mne ze dvou prapříčin:

  1. Potřeba lidí vydělávat.
  2. Neochota omezit své soukromí.

Kvůli 1. vláda nezavedla potřebná opatření včas a částečně kvůli 2. se asi nevěnovala vytváření podmínek chytré karantény v létě. Za selhání v obou směrech nese odpovědnost. Vláda musí někdy své občany nutit i k nepopulárním krokům, pro něž si zdůvodňováním musí vytvářet společenský souhlas, případně jej i vynucovat.

Pro optimální zvládání Covidu19 (zdravotní i ekonomické) je nutné předcházet nákazám. Nejúčinější je mít počet nakažených co nejnižší možný, mikroskopicky malou prevalenci, a bránit infikovaným osobám v přenosu nákazy na jiné. Kromě plošných opatření prováděných naslepo (roušky, rozestupy, karantény po přechodu hranic..., při zvýšení nákazy bohužel nynější lock-down) je nejspolehlivější identifikovat [téměř‡] všechny nakažené a bránit jim všem v nákaze dalších.

To lze dobře u nemocí, kde nakažlivost vzniká po projevu symptomů, zejména jsou-li symptomy objektivně pozorovatelné, jako například horečka. Virus SARS-Cov-2 je však nakažlivý již předem, na screeningu horečky spolu se sebereportováním (je-li pravdivé) lze zachytit jen cca 50-60% infekčních.

Od těchto osob je však možné začít. Odhalit neviditelný zbytek 40-50% lze pak především* trasováním, tedy zjišťováním předchozích kontaktů, které mohou být též nakaženy. Náš stav „prvních na světě“ přibližně víme:

Česká republika: poslední týdny 1500-1000 nových denních nákaz na 1 mil. obyv. a hluboce podtestovaná, minimálně 3x.

Převážně ruční trasování v České republice selhalo. Důvody již byly uvedeny výše, jsou i v poznámce pod čarou‡.
 

Jižní Korea: Drží 2 nové nákazy denně na 1 mil. obyv. v 51 mil. státu.

Trasování ale neselhalo v Jižní Koreji. Trasuje se zde do značné míry automaticky (podrobněji k tomu ode mne již 23. března vNajít a zničit! Testováním, trasováním, individuální izolací a léčbou). K dnešku má nejméně 15003000x méně nákaz na mil. obyv. než ČR, pochopitelně též skoro žádné zemřelé.

Rozdíly? V Koreji rozhodné odhodlání virus potřít, k tomu směřovaná opatření, včetně sledování a trasování zasahujících do soukromí. Ovšem ani jeden plošný lockdown, dokonce ani na jaře ne. A pokles HDP o jediné procento. Zachováno zdraví fyzické i ekonomické současně.

Zdá se mi, že bez určitého omezení soukromí to prostě nepůjde.

Pro kontrast Jižní Koreje a ČR jsem ve skupině Covid19cz.cz - Data proti Covid proto vznesl dotaz:

„Byla by nějaká metoda (technická, organizační, krypto...), která by zajišťovala DOČASNOST (jen po dobu pandemie) automatického sledování a trasování?“

Chci, aby se sledovací-trasovací vlk nažral a koza soukromí zůstala celá.

Brainstorming jsem podpořil i obrázkem toho, jak podrobně nás (zde mne) sleduje Google na telefonech s Androidem.

Implicitní sledovací volbu lze vypnout, ale málokdo to učiní. Já si po počátku Covidu sledování zpětně zapnul, abych měl lepší povědomí o tom, kde jsem se vyskytoval. Váš vlastní stav si můžete zjistit zde:
https://maps.google.com/locationhistory/

Odpovědí mi byly zdvořilé rozpaky a nulové nadšení. Sledování komerčními službami nám prý přináší nějaké proti-výhody, můžeme ho vypnout, ale sledování státem bychom se báli. Tvrdím, že zde by naše benefity zdraví i hospodářské byly mnohořádově větší, ale sám vím více než dobře i to, proč se sledováním státem nežertovat.

Záhy poté jsem vznesl dotaz pod čerstvým videem Tomase Pueyoho, zda bychom přeci jen nemohli nalézt nějakou metodu...

»We should try to find a way which would allow tracking/tracing only in a TEMPORARY manner. Inventing a safeguard which would allow cititens to switch it off once Covid19 is over.«

Jo, je to „onen“ Tomas Pueyo, autor roku, a asi i vám známých článků o KLADIVU a TANEČKU a dalších. Jeho včerejší odpověď tamtéž mne pak přiměla napsat tento blogpost!

Místa lze označit QR kódy a přístup do nich podmiňovat jejich přečtením kontaktní aplikací

Ceduli s QR kódem** si může vytvořit úplně jakýkoli provozovatel místa a vystavit ji před svou prostoru, ať již se jedná o kancelářskou místnost v budově (ne nutně budovu celou), provozovnu, dopravní prostředek ..., ba při nízké prevalanci i o otevřenou hospodu. K ceduli si na webu registruje sebe jako subjekt a fyzické umístění místa, např. adresu (teoreticky třeba i GPS souřadnice).

QR plakátek na dveřích vchodu do prostor.

Uživatel s kontaktní apkou si poté načtením-registrací u místa sbírá čas a kódy míst, která navštívil. Obdobně činí uživatelé ostatní. Podmínění přístupu do míst osoby nutí i k instalování apky, která následně funguje i pro kontaktní sledování.

Dojde-li později ke spárování nakaženého uživatele s nějakým místem, lze přes backbone apky dotrasovat až k uživateli, zda se v kritickém intervalu v daném místě též nacházel. Kontaktní apky jako eRouška tedy mohou sbírat anonymně nejen kontakty s osobami přes Bluetooth Low Energy, ale i  místa pobytu pomocí QR kódů, a to při velmi slušné architektuře zachování soukromí.

Sledovat se někde venku není podstatné, protože k přenosu viru zde typicky nedochází.

Systém nemusíme ani promýšlet do detailů, protože na Novém Zélandu jej již mají nejen vymyšlený, ale i v provozu. Doplnit funkčnost do české eRoušky by dle mne bylo záležitostí na nejvýše 2 týdny rapidního vývoje aplikace i serverového zázemí.

Obrovskou výhodou systému je, že po odeznění Covidu19 (po vakcinacích, v něž věřím) si jeden každý provozovatel místa svou QR ceduli jednoduše strhne. Načítání nebude tedy ani vyžadováno, ani nebude technicky možné, ani jej žádný uživatel nebude provádět.

Narozdíl od systému předávání geolokačních dat z mobilních telefonů státu mobilními operátory (řešení Jižní Korea) zde sledovací infrastruktura jednoznačně zanikne a její zánik bude naprosto transparentní (řešení Nový Zéland)!

Co Vy na to?

...

Ne, fakt mi nepište do komentářů, že to nejde. Že to lidé budou sabotovat atp.

Pište, jak i to případně překonat! Že třeba nepracující v izolaci dostává určitou kompenzaci a tak nemá dramatický důvod šidit. Že bude kontrolován a jak, aby to nebylo prudící, ale bylo účinné.

Nebo opravdu chcete mít zase další mrtvé? Pod stromeček? Nebo recidivy lockdownů celou zimu až do jara, které mnohé z nás zbídačí? Myslím, že ne. Tak mysleme. Rychle.

 

======================
Poznámky:

‡Při jakémkolik sledování a trasování vždy někdo je nezahrnut. Pro tlumení této epidemie dostačuje zjistit 90% infekčních se symptomy, získat 90% jejich kontaktů, kontaktovat 90% těchto kontaktů a z nich u 90% zajistit karanténu. Výsledně přes 65% nových infekčních již nikoho nenakazí a Rt se dostane pod jedničku i kdyby nebyla vůbec žádná další opatření! Při jen ručním provádění trasování je ale dosažení 90% úrovní v daných krocích ryze iluzorní. Snahy o trasování tak selhávají hned od počátku a je jen otázkou pár týdnů, než toto trasování kolabuje do komunitního šíření.

*Plošné testy jsou přinejmenším nemotorné a mají značnou chybovost, použít je však lze též. Další možností je testování sloučených odpadních vod a postupné směřování se ke zdroji infekce.

**Ryze technicky by podobnou funkci bylo možné realizovat i NFC tagy, ať již pasivními, nebo aktivními řešeními NFC napojenými na automatizované turnikety. Dalším řešením by bylo využít Bluetooth Beacons. Pasivní NFC tagy, snímání QR kódů i Bluetooth Beacons je ale stejně nutné dohlížet. Ještě další možností by bylo využít speciální majákovou apku s Bluetooth v prostoru na tam dedikovaném smartphonu, což by dohled nad registrací se zjednodušovalo. Technická řešení s NFC tagy či Bluetooth by ale trvala déle a pozdější zánik infrastruktury by nebyl až tolik zřejmý pro laiky, proto by tato řešení asi neměla být první podporovanou možností.

---------------

Další zdroje:

T. Pueyo vydal předevčírem další skvělý blogpost; v zásadě jeho hlavní podzimní dílo reagující na současné nárůsty v EU a v USA, se zbrusu nově vybranými a ověřenými nápady řešení.

Tomas Pueyo.Coronavirus: The Swiss Cheese Strategy – How Any Country Can Learn to Dance and Stop the Coronavirus. [Koronavirus: Strategie švýcarského ementálu – Jak se kterákoli země může naučit tančit a zastavit koronavirs] Blogpost 9. 11. 2020.

Letmo zmiňuje i QR kódy. Můj zdejší příspěvek je veden více z úhlu pohledu automatizovaného sledování a trasování jako naprosto nutné podmínky zvládání epidemie, které dosud prakticky v ČR nebylo pořádně realizováno. Na tomto principu lze vystavět řešení velmi robustní, které může sloužit pro mnohem lepší trasování (v ČR tedy rozhodně) a bez rizik pozdějšího zneužití státem. A naprosto pro něj neplatí vznášená námitka (třeba ve Wired), že pokud si jej jednou zavedeme, už se jej nezbavíme.

Pueyo ovšem důrazně upozorňuje, že testy i trasování jsou sice fajn, ale pokud státy Západu nevymáhají dodržování osobní izolace, ta následně není vůbec dodržována a celá tato podstatná linie ochrany kolabuje. Protože státy nevymáhají izolaci několika mála, musí pak vymáhat izolaci úplně všech při lockdownu.

Nový Zéland metodické pokyny ke QR kódům a kontaktní aplikaci

Protect your customers and staff (NZ)

NZ COVID Tracer QR codes 

Autor: Vojtěch Kment | středa 11.11.2020 8:26 | karma článku: 10,15 | přečteno: 598x
  • Další články autora

Vojtěch Kment

O výsledcích voleb můžou (bohužel) rozhodovat soudy

„to není úplná poměrnost, ... je zde nějaká dohoda. Můžu nad ní skřípat zuby...? Jste-li voliči ČSSD z Karlových Varů či z Liberce, zajetím volit v Praze byste pro ní mohli získat více mandátů.

8.10.2021 v 14:49 | Karma: 8,91 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politika

Vojtěch Kment

Pravé elektronické potvrzení o cestě do zaměstnání

Nejprve se vyžadovala papírová listina, poté téměř cokoli v mobilu. Popisuji, jaké elektronické provedení MUSÍ vždy obstát. S doložením výjimky se můžete pohybovat a současně mít i pořádek a odpovědnost v organizaci vystavitele.

11.3.2021 v 4:18 | Karma: 11,62 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politika

Vojtěch Kment

Měření teploty lepší antigenních testů?!

Měření teploty průběžně může být efektivnější než antigenní testy jednou týdně. Firmy a organizace by ale měly počítat s tím, že opatření neposkytují jistotu o neinfekčnosti. Účinný je až komplex opatření.

1.3.2021 v 3:48 | Karma: 8,91 | Přečteno: 343x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Kment

Ústavní soud k volebnímu systému I. – Proč

Vysvětluji PROČ časování rozhodnutí Ústavního soudu bylo to NEJŠETRNĚJŠÍ možné. A proč je správné i věcně.

3.2.2021 v 22:56 | Karma: 35,19 | Přečteno: 3152x | Diskuse| Politika

Vojtěch Kment

Umíral více než dvojnásobek týdenního průměru. Vyvodí se odpovědnost?

ČSÚ zachycuje dvojnásobnou týdenní nadúmrť. ČR asi nezvládla ani „promoření do kapacity zdravotnictví“. Čeká nás průchod celou zimou. Apel na úřední a jiné osoby ve funkcích, aby zachránily co se ještě dá a my se národně poučili.

9.12.2020 v 10:04 | Karma: 15,27 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1217x
Právník a počítačový inženýr v jedné osobě.

Aby prosperoval jedinec i společnost.

Má videa na YouTube (české titulky).
Kontakt přes Linked-In.
Kontakt přes Facebook.
Přímý kontakt přes formulář.

Seznam rubrik